Четвер, 28.03.2024, 20:01



Відділення Національної служби посередництва і примирення в Тернопільській області. Наша адреса: 46010 м. Тернопіль, вул. Шашкевича, 3, каб. 46 тел./факс (0352) 23-59-22. З питань репрезентативності звертайтесь за телефоном ( 0352 ) 23-59-22
Головна | Реєстрація | Вхід Вітаю Вас Гість | RSS






Бюлетень НСПП


Відділення НСПП






  


Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входа
Головна » 2014 » Липень » 25 » Зміцнюємо взаємодію відділення НСПП з Тернопільською обласною державною адміністрацією
15:01
Зміцнюємо взаємодію відділення НСПП з Тернопільською обласною державною адміністрацією

Досвід роботи відділення Національної служби посередництва і примирення в Тернопільській області (далі – відділення НСПП) свідчить, що практичне вирішення усіх без винятку колективних трудових спорів, конфліктних ситуацій, що були у провадженні відділення має свою специфіку, труднощі і проблеми врегулювання. За даних обставин результативність та оперативність вирішення конфліктів у значній мірі залежить від здійснення відділенням кваліфікованого та юридично обґрунтованого правового супроводу вирішення розбіжностей між сторонами соціально-трудових відносин, толерантності, неупередженості, вмілого застосування нових форм і методів роботи, залучення до врегулювання колективних трудових спорів зацікавлених органів, використання усіх передбачених законодавством засобів для врегулювання конфліктів.

Сприяння поліпшенню стану соціально-трудових відносин у трудових колективах підприємств, установ, організацій області, а також запобігання виникненню колективних трудових спорів та сприяння їх вирішенню було обговорено 23 липня 2014 року під час робочої зустрічі першого заступника голови Тернопільської обласної державної адміністрації Івана Крисака з начальником відділення Національної служби посередництва і примирення в Тернопільській області Наталією Шершньовою.

Відповідно до положень статті 24 Закону України „Про місцеві державні адміністрації” в області досягнуто позитивних результатів у взаємодії  відділення НСПП з Тернопільською обласною державною адміністрацією у питаннях запобігання виникненню колективних трудових спорів (конфліктів) та сприяння їх своєчасному вирішенню.

Досягненню позитивних результатів роботи сприяє постійне інформування відділенням НСПП керівництва облдержадміністрації про стан соціально-трудових відносин в області, в конкретних трудових колективах, участь представників облдержадміністрації у примирних процедурах, спільних нарадах, ініціювання зустрічей сторін за участю усіх зацікавлених органів з прийняттям відповідних рішень, надання головою та першим заступником голови облдержадміністрації на звернення відділення НСПП конкретних доручень щодо вирішення проблемних питань, що виникають у ході врегулювання конфліктних ситуацій, колективних трудових спорів.

Під час зустрічі Наталією Шершньовою було проінформовано про комплекс заходів, спрямованих відділенням НСПП на усунення чинників дестабілізації стану соціально-трудових відносин та зменшення соціального напруження у колективах філій райавтодорів ДП «Тернопільський облавтодор» ДАК «Автомобільні дороги України», які з березня 2014 року знаходяться на обліку відділення НСПП з метою запобігання виникненню колективних трудових спорів (конфліктів).

У зв’язку із зростанням заборгованості по заробітній платі перед найманими працівникам філій та зволіканням роботодавця щодо виконання рекомендацій відділення НСПП працівники філій провели акцію протесту у формі пікетування, - констатувала Наталія Шершньова. – Відділенням НСПП проведено роз’яснювальну роботу з учасниками акції щодо дотримання положень Закону України «Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)», також роз’яснено основні принципи взаємодії учасників соціально-трудових відносин під час вирішення колективного трудового спору (конфлікту). Проте, працівники філій доведені до відчаю через несвоєчасність виплат заробітної плати та умови праці. Тому потрібно якомога швидше вживати заходів щодо врегулювання даного конфлікту».

Питання, яке стосується ДП «Тернопільський облавтодор» ДАК «Автомобільні дороги України» буде першочергово підняте на нараді по проблемних підприємствах, запевнив Іван Крисак. Надалі із керівниками та працівниками проблемних підприємств вестимуть діалог та вживатимуть усіх заходів для запобігання конфліктних ситуацій, додав перший заступник голови Тернопільської облдержадміністрації.

Також під час зустрічі начальник відділення НСПП поінформувала, що упродовж І півріччя 2014 року відділення НСПП здійснювало заходи на 28 підприємствах області та сприяло врегулюванню 45 чинників дестабілізації, з них: щодо укладання або зміни колективного договору, угоди - 2, виконання колективного договору (угоди) - 18, не виконання вимог законодавства про працю - 25. Основними факторами, що призвели до ускладнення стану соціально-трудових відносин на підприємствах області, є: заборгованість із виплати заробітної плати, порушення термінів виплати поточної заробітної плати, низький рівень заробітної плати та невиконання умов колективних договорів. Так, із загальної кількості випадків дестабілізації стану соціально-трудових відносин - 28, врегулюванню яких сприяло відділення НСПП, у 27 випадках чинники дестабілізації виникли через заборгованість із виплати заробітної плати.

Окремо було обговорено заходи відділення НСПП, спрямовані на реалізацію положень Закону України «Про соціальний діалог в Україні», зокрема станом на 01 липня 2014 року здійснено оцінку відповідності критеріям репрезентативності профспілок та їх об’єднань, організацій роботодавців та їх об’єднань на 9 суб’єктах сторін профспілок та 3 організацій роботодавців області.

На завершення зустрічі сторони визнали, що досягненню позитивних результатів роботи сприяє постійне інформування відділенням НСПП керівництва облдержадміністрації про стан соціально-трудових відносин в області, в конкретних трудових колективах, участь представників облдержадміністрації у примирних процедурах, спільних нарадах, ініціювання зустрічей сторін за участю усіх зацікавлених органів з прийняттям відповідних рішень, надання головою та першим заступником голови облдержадміністрації на звернення відділення НСПП конкретних доручень щодо вирішення проблемних питань, що виникають у ході врегулювання конфліктних ситуацій, колективних трудових спорів.

Переглядів: 566 | Додав: admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]













Календарь
«  Липень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Архив записей

РЕПРЕЗЕНТАТИВНІСТЬ СТОРІН СОЦІАЛЬНОГО ДІАЛОГУ

ЗУ "про соціальний діалог в Україні" 





Стрічка новин







 © відділення НСПП в Тернопільській області, 2012
Передрук матеріалів за умови посилання на //nsppternopol.at.ua/