П`ятниця, 19.04.2024, 08:53



Відділення Національної служби посередництва і примирення в Тернопільській області. Наша адреса: 46010 м. Тернопіль, вул. Шашкевича, 3, каб. 46 тел./факс (0352) 23-59-22. З питань репрезентативності звертайтесь за телефоном ( 0352 ) 23-59-22
Головна | Реєстрація | Вхід Вітаю Вас Гість | RSS






Бюлетень НСПП


Відділення НСПП






  


Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входа
Головна » 2014 » Жовтень » 22 » Стан соціально-трудових відносин, виникнення та врегулювання колективних трудових спорів (конфліктів) в Тернопільській області
11:54
Стан соціально-трудових відносин, виникнення та врегулювання колективних трудових спорів (конфліктів) в Тернопільській області

Інформація про стан соціально-трудових відносин, виникнення та врегулювання колективних трудових спорів (конфліктів) в Тернопільській області за 9 місяців 2014 року

 

Виконуючи основне завдання, визначене Законом України «Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)», відділення НСПП упродовж січня-вересня 2014 року здійснювало вивчення стану соціально-трудових відносин на підприємствах, установах та організаціях області (далі підприємства), сприяло взаємодії сторін соціально-трудових відносин під час вирішення колективних трудових спорів (конфліктів), здійснювало заходи у процесі врегулювання стану соціально-трудових відносин з метою запобігання виникненню колективних трудових спорів (конфліктів), підвищувало рівень правової культури сторін соціального діалогу.

Упродовж 9 місяців 2014 року працівниками відділення НСПП здійснювався аналіз стану соціально-трудових відносин на 46 підприємствах області та проведено 47 узгоджувальні зустрічі із сторонами соціального діалогу.

За результатами проведеного аналізу основних факторів, що призвели до ускладнення стану соціально-трудових відносин на підприємствах області були: заборгованість із виплати заробітної плати та невиконання умов колективного договору. Із загальної кількості випадків дестабілізації стану соціально-трудових відносин - 31, врегулюванню яких сприяло відділення у 30 випадках чинники дестабілізації виникли через заборгованість із виплати заробітної плати.

Упродовж січня – вересня 2014 року відділення НСПП сприяло врегулюванню 48 чинників дестабілізації (2 - щодо укладання або зміни колективного договору, угоди; 18 щодо виконання колективного договору (угоди), 28 щодо невиконання вимог законодавства про працю) на 31 підприємстві області, зокрема на 7 промислових підприємствах; 16 підприємствах будівельної галузі; 4 підприємствах житлово-комунального господарства; 1 закладі галузі освіти;  1 закладі охорони здоров’я; 1 підприємстві оптової та роздрібної торгівлі; 1 організації державного управління.

По адміністративно-територіальному розподілу кількість випадків дестабілізації стану соціально-трудових відносин припадає: 13 - по місту Тернополю, по 2 на Тернопільський, Підволочиський та Бережанський райони та по 1 на Борщівський, Бучацький, Гусятинський, Заліщицький, Збаразький, Зборівський, Кременецький, Лановецький, Підгаєцький, Теребовлянський, Чортківський та Шумський райони.

За сприянням відділення НСПП врегульовано стан соціально-трудових відносин на 28 підприємствах (державної форми власності – 19, комунальної – 3, приватної – 4 та інші - 2) та усунено 45 чинників дестабілізації (щодо: укладання або зміни колективного договору, угоди - 2, виконання колективного договору (угоди) – 18, невиконання вимог законодавства про працю – 25).

Загалом упродовж 9 місяців 2014 року за сприянням відділення НСПП відділення НСПП погашено заборгованості із виплати заробітної плати в сумі 4 млн. 023 тис.грн., що становить 75,6 % від загальної суми боргу (5 млн. 318,6 тис.грн., яка стала основною причиною дестабілізації стану соціально-трудових відносин).

Станом на 01 жовтня 2014 року на обліку відділення НСПП з метою запобігання виникненню колективних трудових спорів перебуває 3 підприємства державної форми власності з 3 чинника дестабілізації (щодо невиконання вимог законодавства про працю).

Проводилась робота з підприємствами, де конфлікти носять латентний характер. За період січня-вересня поточного року в базі даних конфліктогенних підприємств області перебувало 15 підприємств, з яких на:

7 - врегульовано стан соціально-трудових відносин.

8 - стан соціально-трудових відносин взято на облік відділення НСПП.

Упродовж 9 місяців  2014 року відділення НСПП сприяло вирішенню 8 колективних трудових спорів на виробничому рівні, учасниками яких були 349 осіб (79,3% від середньооблікової чисельності штатних працівників облікового складу підприємств), з 38 вимогами найманих працівників, які стосувались виконання колективного договору, угоди або окремих їх положень, а саме.

Упродовж 9 місяців 2014 року відділення НСПП сприяло вирішенню 8 зареєстрованих Національною службою посередництва і примирення  колективних трудових спорів.

В результаті вжитих заходів за сприянням відділення НСПП у ході примирних процедур вирішено 2 колективних трудових спори з 2 вимогами найманих працівників. Станом на 01 жовтня 2014 року у стадії вирішення залишилось 6 колективних трудових спорів із 36 вимогами найманих працівників.

З метою сприяння у вирішенні колективних трудових спорів упродовж 9 місяців поточного року відділенням НСПП прийнято участь в 3 засіданнях примирних комісій та проведено 14 узгоджувальних зустрічей зі сторонами колективних трудових спорів.

Відповідно до Доручень голови та заступника голови Національної служби посередництва і примирення на Доручення Президента України від 29.06.2010 року № 1-1/1378 відділення НСПП упродовж січня – вересня 2014 року проводило спільну роботу з органами влади та вживало відповідних заходів щодо своєчасності виплати працівникам заробітної плати та погашенню її заборгованості, а саме: відділенням НСПП прийнято участь у 4 засіданнях обласної та 9 - міської комісій з питань погашення заборгованості із заробітної плати, пенсій, стипендій та інших соціальних виплат, на яких заслухано 66 керівників підприємств.

За результатами засідань комісій стан соціально-трудових відносин на 2 підприємствах взято на облік відділення НСПП з метою запобігання виникненню колективного трудового спору та 5 підприємств занесені до Бази даних підприємств, що відзначаються підвищеним рівнем конфліктогенності.

Відділення НСПП в Тернопільській області і надалі буде здійснювати комплекс заходів, спрямованих на усунення чинників дестабілізації стану соціально-трудових відносин, запобігання виникненню колективних трудових спорів (конфліктів) та своєчасному їх вирішенню.

Переглядів: 737 | Додав: admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]













Календарь
«  Жовтень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Архив записей

РЕПРЕЗЕНТАТИВНІСТЬ СТОРІН СОЦІАЛЬНОГО ДІАЛОГУ

ЗУ "про соціальний діалог в Україні" 





Стрічка новин







 © відділення НСПП в Тернопільській області, 2012
Передрук матеріалів за умови посилання на //nsppternopol.at.ua/