Вівторок, 23.04.2024, 12:39



Відділення Національної служби посередництва і примирення в Тернопільській області. Наша адреса: 46010 м. Тернопіль, вул. Шашкевича, 3, каб. 46 тел./факс (0352) 23-59-22. З питань репрезентативності звертайтесь за телефоном ( 0352 ) 23-59-22
Головна | Реєстрація | Вхід Вітаю Вас Гість | RSS






Бюлетень НСПП


Відділення НСПП






  


Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входа
Головна » 2013 » Вересень » 24 » Спільні дії з метою покращення стану соціально-трудових відносин на підприємствах Тернопільської області.
14:24
Спільні дії з метою покращення стану соціально-трудових відносин на підприємствах Тернопільської області.

Відповідно до «Угоди про співпрацю» 19 вересня 2013 року відбулась спільна нарада Тернопільської обласної ради профспілок та відділення НСПП в Тернопільській області. Метою якої було обговорення стану соціально-трудових відносин на підприємствах, установах та організаціях області.

Під час наради у своєму виступі начальник відділення НСПП в Тернопільській області Н.М. Шершньова звернула увагу присутніх на основні причини тривалого не усунення чинників дестабілізації, які призводять до загострення стану соціально-трудових відносин на підприємствах, установах та організаціях області, зокрема: заборгованість по заробітній платі, низький рівень оплати праці, неповна зайнятість працівників. Також Наталія Шершньова зазначила, що усунення чинників дестабілізації не назавжди стабілізує подальший розвиток соціально-трудових відносин, тому фахівцями відділення НСПП постійно оновлюється аналітична база даних конфліктогенних підприємств, де конфлікти носять латентний характер.

Упродовж січня-серпня 2013 року відділення НСПП здійснювало роботу по врегулюванню 19 чинників дестабілізації стану соціально-трудових відносин (з них щодо: укладання або зміни колективного договору, угоди-1, виконання колективного договору, угоди – 6, невиконання вимог законодавства про працю – 12) на 17 підприємствах, в установах та організаціях області.

У взаємодії із центральними і місцевими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, професійними спілками та об’єднаннями роботодавців здійснювались заходи з метою стабілізації стану соціально-трудових відносин, надавались відповідні рекомендації, пропозиції, консультаційна та правова допомога щодо вирішення проблемних питань на підприємствах області.

Під час виступу голова Тернопільської обласної ради профспілок Андрій Присяжний зазначив, що залишається незадовільним стан соціально-трудових відносин на підприємствах виробничої сфери державної та комунальної форми власності. Основною причиною негативного впливу на стан бюджетних установ та організацій є відсутність обласного бюджету на 2013 рік. Для вжиття відповідних заходів щодо його покращення обласна рада профспілок направила ряд відповідних листів-звернень.  

В ході зустрічі начальник відділення НСПП особливу увагу звернула на проведення оцінки відповідності критеріям репрезентативності суб’єктів сторін профспілок Тернопільської області. На даний час відділенням НСПП здійснено оцінку відповідності критеріям репрезентативності 9 суб’єктів профспілок та 3 організацій роботодавців. Не відкладним залишилось питання щодо  створення тристоронньої соціально-економічної ради. Начальником відділення зауважено, що згідно ст.9 Закону України «Про соціальний діалог в Україні», а саме: профспілкова сторона та сторона роботодавців, суб'єкти яких підтвердили свою репрезентативність, самостійно визначають порядок обрання (делегування) представників профспілок та їх об'єднань і організацій роботодавців та їх об'єднань до органів соціального діалогу на зібранні повноважних  представників організацій та їх об'єднань, що мають право участі в соціальному діалозі відповідного рівня. Ініціатором проведення зібрання може виступати будь-яка репрезентативна організація (об'єднання) відповідного рівня, яка надсилає повідомлення всім іншим репрезентативним організаціям (об'єднанням) не пізніш як за один місяць до його проведення. Зібрання повноважних представників вважається правоможним, якщо в ньому взяли участь представники більше половини репрезентативних організацій відповідного рівня, які дали згоду на участь у зібранні.

 По закінченні зустрічі враховуючи, що профспілки виконують ключову роль у соціальному захисті працюючих, досягнуто згоди про спільні проведення «круглих столів» за участю районних представників органів виконавчої влади, галузевих профоб’єднань та організацій роботодавців для формування правової культури сторін соціально-трудових відносин з використанням різних форм і методів підвищення правової обізнаності сторін з питань врегулювання соціально-трудових відносин відповідно до вимог чинного законодавства.

Також були обговорені питання про спільне проведення семінарів та «круглих столів» присвячених питанням відповідності критеріям репрезентативності для участі у соціальному діалозі на районному рівні. 

Прикріплення: Картинка 1 · Картинка 2
Переглядів: 628 | Додав: admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]













Календарь
«  Вересень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Архив записей

РЕПРЕЗЕНТАТИВНІСТЬ СТОРІН СОЦІАЛЬНОГО ДІАЛОГУ

ЗУ "про соціальний діалог в Україні" 





Стрічка новин







 © відділення НСПП в Тернопільській області, 2012
Передрук матеріалів за умови посилання на //nsppternopol.at.ua/