Субота, 20.04.2024, 00:21



Відділення Національної служби посередництва і примирення в Тернопільській області. Наша адреса: 46010 м. Тернопіль, вул. Шашкевича, 3, каб. 46 тел./факс (0352) 23-59-22. З питань репрезентативності звертайтесь за телефоном ( 0352 ) 23-59-22
Головна | Реєстрація | Вхід Вітаю Вас Гість | RSS






Бюлетень НСПП


Відділення НСПП






  


Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входа
Головна » 2014 » Червень » 24 » Роз’яснення щодо порядку оцінки відповідності критеріям репрезентативності та підтвердження репрезентативності
17:15
Роз’яснення щодо порядку оцінки відповідності критеріям репрезентативності та підтвердження репрезентативності

Відповідно до положень статей 6, 7 Закону України «Про соціальний діалог в Україні» відділення НСПП в Тернопільській області продовжує роботу щодо надання роз’яснень порядку проведення оцінки відповідності критеріям репрезентативності та підтвердження репрезентативності суб’єктів сторін профспілок та організацій роботодавців на територіальному рівні.

З метою вироблення та реалізації державної соціальної і економічної політики, формування відносин соціального діалогу, трудових, соціальних, економічних відносин та забезпечення підвищення рівня і якості життя громадян, соціальної стабільності в суспільстві Верховною Радою України 18.01.2011 року прийнято Закон України «Про соціальний діалог в Україні» (далі - Закон).

Статтею 1 Закону визначено, що соціальний діалог - процес визначення та зближення позицій, досягнення спільних домовленостей та прийняття узгоджених рішень сторонами соціального діалогу, які представляють інтереси працівників, роботодавців та органів виконавчої влади і органів місцевого самоврядування, з питань формування та реалізації державної соціальної та економічної політики, регулювання трудових, соціальних, економічних відносин.

Соціальний діалог здійснюється між сторонами соціального діалогу на національному, галузевому, територіальному та локальному (підприємство, установа, організація) рівнях:

- у формах: обміну інформацією; консультацій; узгоджувальних процедур; колективних переговорів з укладення колективних договорів і угод;

- на принципах: законності та верховенства права; репрезентативності і правомочності сторін та їх представників; незалежності та рівноправності сторін; конструктивності та взаємодії; добровільності та прийняття реальних зобов’язань; пріоритету узгоджувальних процедур; відкритості та гласності; обов’язковості дотримання досягнутих домовленостей та інше.

Відповідно до частини 1 статті 7 Закону оцінка відповідності критеріям репрезентативності профспілок та їх об’єднань, організацій роботодавців та їх об’єднань проводиться: на національному та галузевому рівнях - Національною службою посередництва і примирення (далі - НСПП); на територіальному рівні – відповідними відділеннями НСПП.

Підтвердження репрезентативності суб’єктів сторони профспілок та сторони роботодавців здійснюється один раз на п’ять років. Профспілки, їх організації та об’єднання, організації роботодавців та їх об’єднання, у тому числі новоутворені, мають право звертатися до НСПП та відповідних її відділень для оцінки відповідності критеріям репрезентативності за наявності для цього фактичних підстав, але не частіше одного разу на рік.

Відповідно до частини 4 статті 7 Закону Порядок оцінки відповідності критеріям репрезентативності та підтвердження репрезентативності суб’єктів сторін профспілок та організацій роботодавців (далі - Порядок) затверджується НСПП після погодження сторонами соціального діалогу на національному рівні.

Вищезазначений Порядок затверджений наказом НСПП від 21 липня 2011 року №73.

Згідно Порядку на територіальному рівні оцінка відповідності критеріям репрезентативності та її підтвердження для суб’єктів сторін профспілок та роботодавців проводиться для участі їх у колективних переговорах з укладення територіальних угод та для делегування представників до відповідних органів соціального діалогу.

Відділенням НСПП в Тернопільській області здійснюється реалізація положень Закону України «Про соціальний діалог в Україні», зокрема станом на 01 червня 2014 року здійснено оцінку відповідності критеріям репрезентативності на 9 суб’єктах сторін профспілок та їх об’єднань, а саме: Тернопільська обласна рада профспілок; Тернопільська обласна організація профспілки працівників органів державної податкової служби; Профспілка працівників освіти і науки м. Тернополя; Тернопільська об’єднана профспілкова організація працівників шляхових господарств; Тернопільська обласна організація профспілки працівників охорони здоров’я України; Тернопільська обласна профспілкова організація профспілки працівників соціальної сфери; Тернопільська обласна організація профспілки працівників освіти і науки України; Тернопільська обласна організація професійної спілки атестованих працівників органів внутрішніх справ України; Тернопільська обласна організація Всеукраїнської профспілки персоналу органів та установ пенітенціарної служби.

Також здійснено оцінку відповідності критеріям репрезентативності на 3 суб’єктах організацій роботодавців, а саме: Тернопільське обласне об’єднання організацій роботодавців; Тернопільська обласна організація роботодавців агропромислового комплексу «Об’єднана»; Організація роботодавців Тернопільської області

Відділенням НСПП в Тернопільській області постійно проводиться робота, щодо надання роз’яснень про перелік та оформлення документів, які необхідні для розгляду Комісії з проведення оцінки відповідності критеріям репрезентативності та підтвердження репрезентативності суб’єктів сторін профспілок і організацій роботодавців. 

Переглядів: 657 | Додав: admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]













Календарь
«  Червень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Архив записей

РЕПРЕЗЕНТАТИВНІСТЬ СТОРІН СОЦІАЛЬНОГО ДІАЛОГУ

ЗУ "про соціальний діалог в Україні" 





Стрічка новин







 © відділення НСПП в Тернопільській області, 2012
Передрук матеріалів за умови посилання на //nsppternopol.at.ua/