П`ятниця, 29.03.2024, 17:28



Відділення Національної служби посередництва і примирення в Тернопільській області. Наша адреса: 46010 м. Тернопіль, вул. Шашкевича, 3, каб. 46 тел./факс (0352) 23-59-22. З питань репрезентативності звертайтесь за телефоном ( 0352 ) 23-59-22
Головна | Реєстрація | Вхід Вітаю Вас Гість | RSS






Бюлетень НСПП


Відділення НСПП






  


Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входа
Головна » 2013 » Червень » 5 » Прогноз розвитку соціально-трудових відносин у трудових колективах Тернопільської області в другому півріччі 2013 року
13:06
Прогноз розвитку соціально-трудових відносин у трудових колективах Тернопільської області в другому півріччі 2013 року

Відповідно до п.6 Положення про порядок здійснення аналітично-інформаційної діяльності Національної служби посередництва і примирення, затвердженого наказом НСПП від 09.06.2009 року № 32 та Методики аналізу соціально-трудових відносин та прогнозування колективних трудових спорів (конфліктів) відділенням НСПП в Тернопільській області здійснено прогнозування стану соціально-трудових відносин, ймовірності виникнення колективних трудових спорів на підприємствах, в установах та організаціях області на друге півріччя 2013 року.

Метою прогнозування є моделювання майбутньої ситуації і виявлення можливих ускладнень стану соціально-трудових відносин на суб’єктах господарювання області.

Ціллю прогнозування є своєчасне врегулювання чинників дестабілізації стану соціально трудових відносин, здійснення заходів щодо запобігання виникненню колективних трудових спорів (конфліктів), стихійних страйків та акцій соціального протесту, вироблення висновків та рекомендацій для сторін соціально-трудових відносин та зацікавлених органів, установ, організацій.

Для здійснення аналізу виникнення колективних трудових спорів (конфліктів) відділенням НСПП враховано:

- динаміку колективних трудових спорів (конфліктів), випадків дестабілізації стану соціально-трудових відносин, причин їх виникнення, змісту вимог, що висувалися найманими працівниками;

- стан соціально-трудових відносин на конфліктогенних підприємствах області упродовж чотирьох місяців 2013 року;

- матеріали відділення НСПП щодо вивчення стану соціально-трудових відносин;

- матеріали відділення НСПП щодо надання сторонам соціально-трудових відносин рекомендацій з метою запобігання виникненню колективних трудових спорів та з метою сприяння вирішенню колективних трудових спорів;

- тенденції розвитку фінансово-економічних та соціальних показників області упродовж січня – квітня 2013 року в територіальному та галузевому розрізах;

- матеріали отримані в результаті співпраці відділення НСПП з представниками органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, об’єднань профспілок, завідувачів інформаційно-консультаційних центрів.

Здійснений аналіз соціально-економічних показників роботи господарського комплексу Тернопільщини за січень-квітень 2013 року вказує на те, що завдяки консолідації зусиль органів влади стан в області стабільний і керований, що забезпечує розвиток сектора економіки та соціальної сфери.

При здійсненні аналізу встановлено, що упродовж січня-березня 2013 приріст промислової продукції порівняно з січнем-березнем 2012 року становив 4,5%. У переробній промисловості приріст виробництва становив 5,2%. Виробництво промислової продукції збільшилось на підприємствах з виробництва хімічних речовин і хімічної продукції на 59,6%, з виробництва гумових і пластмасових виробів, іншої неметалевої мінеральної продукціїна 26,5%, з виготовлення виробів з деревини, виробництва паперу та поліграфічної діяльностіна 5,5%. Разом з тим спостерігалось зменшення виробництва на підприємствах металургійного виробництва та виробництва готових металевих виробів крім виробництва машин і устаткування - на 13,9%, текстильного виробництва, виробництва одягу, шкіри, виробів зі шкіри та інших матеріалів – на 13,3%. Виробництво продукції сільського господарства за звітний період зросло на 10,4% .

Розмір середньої номінальної заробітної плати штатних працівників підприємств, установ, організацій  в порівнянні з січнем - березнем 2012 року  зріс на 6,9% , реальної заробітної плати на 8,7%.

Проте, незважаючи на збільшення обсягів виробництва та покращання фінансово-економічних показників діяльності підприємств, все ж таки зберігається ймовірність виникнення конфліктних ситуацій.

Основними конфліктогенними чинниками, що за певних умов можуть призвести до дестабілізації стану соціально-трудових відносин у трудових колективах області залишаються:

- заборгованість із виплати заробітної плати (економічне зростання не призвело до очікуваного скорочення заборгованості із виплати заробітної плати і кількості безробітних);

Загальна сума боргу із виплати заробітної плати у порівнянні з початком року збільшилась на 34,6 % і станом на 1 травня поточного року становила 9,4 млн. грн., з якого перед працівниками економічно активних підприємств – 5,7 млн. грн. (60,8% від загальної суми боргу) .

Основна частка загальної суми боргу по заробітній платі припадає на підприємства Тернопільського (26,8 % ), Гусятинського (15,6%) районів та місто Тернопіль (21,0%).

Саме з причин наявної заборгованості із виплати заробітної плати та порушення термінів виплати заробітної плати упродовж січня-квітня 2013 року на обліку відділення НСПП, з метою запобігання виникненню колективних трудових спорів (конфліктів), перебувало 10 підприємств, установ та організацій області.

Відповідно до Доручень голови та заступника голови Національної служби посередництва і примирення на Доручення Президента України від 29.06.2010 року №1-1/1378 відділення НСПП упродовж січня – квітня 2013 року проводило спільну роботу з органами влади та вживало відповідних заходів щодо своєчасності виплати працівникам заробітної плати та погашенню її заборгованості. Упродовж зазначеного періоду відділенням НСПП прийнято участь у 17 засіданнях обласної та міської комісій з питань забезпечення своєчасності і повноти сплати податків та погашення заборгованості із заробітної плати, пенсій, стипендій та інших соціальних виплат, на яких заслухано звіти, про результати діяльності, керівників 56 підприємств. Загальна сума заборгованості із виплати заробітної плати на зазначених підприємствах становила 3 млн. 202 тис.грн.

За результатами роботи комісій та на основі здійсненого вивчення на облік відділення НСПП з метою запобігання виникненню колективних трудових спорів (конфліктів) упродовж січня - квітня 2013 року взято стан соціально-трудових відносин 3 підприємств області та 9 підприємств занесені в базу даних конфліктогенних підприємств.

- низький рівень заробітної плати;

Найнижчий рівень заробітної плати упродовж І кварталу 2013 року спостерігався на підприємствах тимчасового розміщування й організації харчування та надання інших видів послуг і не перевищував 66,6 % від середнього по економіці області. Також залишається низьким рівень оплати праці в охороні здоров’я та наданні соціальної допомоги – 86,4%, будівництві – 82,0%, сільському господарстві - 84,5%. До видів економічної діяльності з найвищим рівнем оплати праці належали фінансова та страхова діяльність; постачання електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря; державне управління й оборона, обов’язкове соціальне страхування; інформація та телекомунікації; професійна, наукова та технічна діяльність, де заробітна плата працівників перевищила середній показник по економіці області в 1,2–1,7 раз. Тобто, в цілому залишається значна диспропорція у рівнях середньої заробітної плати за сферами діяльності.

- застосування вимушеної неповної зайнятості, робота в умовах неповного робочого дня (тижня), відпустки без збереження заробітної плати;

Великими залишаються втрати робочого часу. За січень-березень 2013 року в  будівництві вони  склали – 21,6%,  в промисловості - 14,4%,  на транспорті –14,2%. Через неповну зайнятість працівників рівень середньомісячної заробітної плати зменшується .

- незабезпечення прав і гарантій працівників на об'єктах господарювання, щодо яких реалізуються процедури відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом та на економічно неактивних підприємствах;

Станом на 01.05.2013 року заборгованість із виплати заробітної плати на підприємствах банкрутах та економічно неактивних підприємствах склала 3 млн. 677 тис.грн. (або 38,8% від загальної по області).

 - порушення власниками чи уповноваженими ними органами (представниками) законодавства про працю, невиконання ними положень колективних договорів, угод, узгоджених графіків погашення заборгованості із виплати заробітної плати;

- не реагування або мало результативне реагування частини власників чи уповноважених ними органів (представників) на вимоги найманих працівників або профспілок щодо захисту їх соціальних та трудових прав, невиконання рішень примирних органів (примирних комісій).

Зберігаючи свою деструктивну дію, за умов не усунення або часткового усунення, вищеназвані конфліктогенні чинники негативно впливатимуть на стан соціально-трудових відносин підприємств у другому півріччі 2013 року, спонукаючи виникнення колективних трудових спорів (конфліктів), а в окремих випадках – страйків та акцій соціального протесту.

 

Аналіз ступеня підтвердження (не підтвердження) попереднього піврічного прогнозу відділення НСПП про можливі зміни соціально - трудових відносин, виникнення колективних трудових спорів (конфліктів) показав, що ступінь соціальної напруги в трудових колективах, в значній мірі залежить від фінансово-економічного стану суб’єктів господарювання.

Як прогнозувалось, основними причинами виникнення чинників дестабілізації стану соціально-трудових відносин стало:

- погіршення фінансово-економічного стану підприємств та організацій;

- постійно зростаючі обсяги простроченої дебіторської та кредиторської заборгованості;

- несвоєчасні та в неповному обсязі розрахунки за поставлену продукцію, виконані роботи, надані послуги;

- порушення соціальних прав найманих працівників на підприємствах, що знаходяться в стані банкрутства чи санації, значна заборгованість із заробітної плати, незадовільні темпи її погашення;

- низький рівень заробітної плати;

- порушення встановлених колективним договором гарантій працівникам;

- невиконання законодавства про працю.

У Прогнозі на І півріччя 2013 року зверталася увага на ймовірність виникнення чинників дестабілізації та ускладнення стану соціально-трудових відносин на промислових підприємствах області, установах та організаціях житлово-комунального господарства та бюджетної сфери.

Заборгованість із виплати заробітної плати та порушення термінів виплати поточної заробітної плати залишалися основними факторами, що істотно впливали на стан соціально-трудових відносин у трудових колективах промислових підприємств області. З метою запобігання виникненню колективних трудових спорів відділення НСПП здійснювало заходи щодо стабілізації стану соціально - трудових відносин на 4 промислових  підприємствах області.

Підтвердились прогнозні дані щодо загострення стану соціально-трудових відносин на підприємствах житлового - комунального господарства області.

Упродовж звітного періоду відділенням НСПП проводились заходи щодо: усунення чинників дестабілізації стану соціально-трудових відносин на 3 підприємств галузі. та вживались заходи щодо сприяння вирішенню колективного трудового спору між найманими працівниками та комунальним підприємством «Тернопільська міська шляхо-експлуатаційна дільниця» міста Тернополя.

Не підтвердились прогнозні висновки щодо нестабільного стану соціально-трудових відносин в установах бюджетної галузі. За чотири місяці поточного року відділенням НСПП не зафіксовано загострення стану соціально-трудових відносин в трудових колективах галузі. Своєчасна виплата заробітної плати та відсутністю заборгованості з оплати праці в бюджетних установах області, стан соціально-трудових відносин в галузях освіти, охорони здоров’я, культури вважається задовільним

Як і прогнозувалось збереження найбільшої концентрації дестабілізуючих чинників стану соціально-трудових відносин спостерігалось в трудових колективах м. Тернополя та Тернопільського району. Саме там найбільша кількість підприємств перебувала на обліку відділення НСПП в системі запобігання виникненню колективних трудових спорів (конфліктів) - 5 підприємств (або 50,0% від загальної кількості) та базі даних конфліктогенних підприємств -  4 (40,0%).

 

Прогноз стану соціально-трудових відносин, виникнення колективних трудових спорів (конфліктів) на виробничому рівні у розрізі видів економічної діяльності (галузей) показує, що серед чинників дестабілізації стану соціально-трудових відносин, які можуть призвести до виникнення колективних трудових спорів (конфліктів) на виробничому рівні у розрізі видів економічної діяльності (галузей) і надалі залишаються: заборгованість із виплати заробітної плати, низький рівень оплати праці, низький рівень зайнятості працюючих, невиконання умов колективних договорів.

Незважаючи на заходи, які вживаються органами виконавчої влади, місцевого самоврядування, господарюючими суб’єктами щодо погашення заборгованості, на підприємствах області, заборгованість із виплати заробітної плати залишається основним чинником дестабілізації стану соціально-трудових відносин.

Проведений моніторинг показав можливість загострення стану соціально-трудових відносин у ІІ півріччі 2013 року на промислових підприємствах області, зокрема тих, що знаходяться у державній формі власності.

Основними чинниками, які негативно впливатимуть на соціальний клімат в трудових колективах підприємств промисловості області залишаються проблеми виробничого характеру: погіршення фінансово-економічних показників роботи, відсутність обігових коштів; зменшення або відсутність замовлень на продукцію та послуги; проблеми зі збутом виготовленої продукції; тимчасове припинення виробничої діяльності та скорочення обсягів виконаних робіт (наданих послуг). 

Прогнозовано нестабільними будуть залишатися соціально-трудові відносини у сфері житлового - комунального господарства.

Із здійсненого відділенням НСПП моніторингу причин виникнення конфліктних ситуацій на підприємствах галузі встановлено, що несвоєчасна оплата за надані послуги, зношеність основних виробничих фондів, збитковість підприємств та погіршення їх фінансового стану призводить до несвоєчасної виплати заробітної плати та появи заборгованості. До того ж в бюджетах міських та селищних рад відсутні кошти для фінансової підтримки підприємств, власниками яких вони являються. Не вжиття відповідних заходів щодо покращення ситуації в галузі може стати приводом до появи в ІІ півріччі 2013 року колективних трудових спорів (конфліктів) у галузі житлового-комунального господарства.

Відділенням НСПП, в межах своїх повноважень, надаються відповідні рекомендації органам місцевого самоврядування щодо стабілізації стану соціально-трудових відносин у житлово-комунальних підприємствах області.

Нестабільною залишається будівельна галузь області. Соціально-трудові відносини у колективах будівельних організацій упродовж І кварталу 2013 року зазнали впливу негативних чинників. У зв’язку з низькою платоспроможністю та несвоєчасністю розрахунків замовників за виконані роботи фінансово-виробничий стан будівельних підприємств і організацій залишається незадовільним. В порівнянні з аналогічним періодом 2012 року будівельними організаціями області виконано робіт на 75,8%. Заборгованість по оплаті праці за період з початку року на підприємствах галузі збільшилась на 67,9%. Середньомісячна заробітна плата штатного працівника галузі за березень 2013 року склала 1838,0 грн., або збільшилась з аналогічним періодом 2012 року на 12,1 %.

 

Прогноз стану соціально-трудових відносин, виникнення колективних трудових спорів (конфліктів) на територіальному рівні вказує на те, що виходячи з аналізу кількості виявлених випадків дестабілізації стану соціально-трудових відносин, що перебувають на обліку відділення, рівня протестного потенціалу та досвіду колективного відстоювання соціально-трудових прав працівників слід прогнозувати загострення стану соціально-трудових відносин в адміністративно-територіальних одиницях, на підприємствах яких довготривалий час не ліквідовується заборгованість із виплати заробітної плати, не відбувається підняття рівня заробітної плати, не вирішуються питання відновлення виробничих процесів та забезпечення зайнятості найманих працівників, порушенням законодавства про працю, виконанням умов колективного договору.

Аналізуючи ситуацію щодо ймовірності виникнення колективних трудових спорів у ІІ півріччі 2013 року на територіально-адміністративному рівні, відділенням НСПП відзначається більша вірогідність виникнення колективних трудових спорів (конфліктів) в м. Тернополі та Тернопільському районі. Це спричинено як об’єктивними так і суб’єктивними факторами. Зокрема, частка наявної заборгованості із виплати заробітної плати на економічно-активних підприємствах міста Тернополя та Тернопільського району складає 47,9% від зафіксованої в області. Темпи її скорочення є найнижчими по області.

Щодо районного рівня виникнення соціальної напруги, то найбільша вірогідність у цьому буде торкатись районів, де є значна частка підприємств із невиплатою заборгованості із заробітної плати, неповною зайнятістю найманих працівників, а також наявності більш активних профспілкових організацій, або представників від найманих працівників.

 

Висновки та пропозиції.

Здійснений відділенням НСПП комплексний аналіз стану, динаміки, домінуючих тенденцій у фінансово-економічній, виробничій, соціально-економічній сферах, аналіз об'єктивних та суб'єктивних причин, позитивних та негативних чинників, що на початку 2013 року впливали на відносини між найманими працівниками та роботодавцями або уповноваженими ними органами (представниками) показав, що у другому півріччі 2013 року стан соціально-трудових відносин може змінитися на краще за умови соціально-економічної стабільності у державі, відновлення ефективної діяльності підприємств, зростання продуктивної зайнятості населення, зменшення рівня безробіття, посилення відповідальності роботодавців за своєчасність і повноту виплати заробітної плати. 

Водночас, на окремих підприємствах за прогнозами відділення НСПП, можуть діяти і бути актуальними чинники як об’єктивного так і суб’єктивного характеру, внаслідок дії яких можливе ускладнення стану соціально-трудових відносин та виникнення колективних трудових спорів (конфліктів), а в окремих випадках їх крайніх проявів – страйків, акцій соціального протесту.

До об’єктивних належать:

причини соціально-економічного характеру, що призводили і, ймовірно, будуть призводити у другому півріччі 2013 року до ускладнення стану соціально-трудових відносин, виникнення колективних трудових спорів, (конфліктів) де є:

– наявна заборгованість із виплати заробітної плати, нестабільні темпи її погашення, зростання боргів на окремих підприємствах;

– несвоєчасна виплата поточної заробітної плати;

– низький рівень оплати праці в ряді галузей економіки;

– застосування на частині підприємств, установ, організацій вимушеної неповної зайнятості, робота в умовах неповного робочого дня (тижня);

– незабезпечення прав і гарантій працівників на підприємствах щодо яких реалізуються процедури відновлення платоспроможності боржника чи визнання його банкрутом;

причини фінансово-економічного характеру:

– складний фінансовий стан, неефективна діяльність частини підприємств, збитковість виробництва, значні обсяги дебіторської та кредиторської заборгованості;

– несвоєчасні чи не в повному обсязі розрахунки споживачів за поставлену продукцію, товари, виконані роботи, отримані послуги;

– недостатні обсяги фінансування, недофінансування або нерівномірне протягом року фінансування підприємств та організацій з місцевих та державного бюджетів.

Поряд з групою об’єктивних причин виникнення конфліктів на підприємствах області продовжують діяти негативні фактори впливу на стан соціально-трудових, що носять суб’єктивний характер:

– порушення роботодавцями законодавства про працю, невиконання графіків погашення заборгованості із виплати заробітної плати;

– невиконання зобов’язань, прийнятих в колективних договорах;

– не реагування або неефективне реагування частини власників (уповноважених ними органів чи представників) на обґрунтовані вимоги найманих працівників;

– невиконання рішень примирних органів (примирних комісій, трудових арбітражів), угод, домовленостей по вирішенню колективних трудових спорів.

Поряд з тим, факторами, що будуть відігравати стримуючу роль в питаннях виникнення колективних трудових спорів (конфліктів) у ІІ половині 2013 року залишатимуться:

- повна ліквідація заборгованості із виплати заробітної плати та недопущення утворення нової заборгованості;

- посилення дисциплінарної, цивільно-правової, адміністративної, кримінальної відповідальності власників або уповноважених ними органів (представників) за порушення законодавства про працю, про оплату праці;

- небажання працівників вступати у відкритий, документально оформлений конфлікт з роботодавцем, побоювання найманих працівників втратити робочі місця в умовах обмеженого вибору місць роботи;

- слабкість чи відсутність профспілкових організацій, недостатня обізнаність найманих працівників щодо колективного захисту своїх соціальних та трудових прав.

З урахуванням комплексної дії вищеназваних об'єктивних та суб'єктивних чинників, які позитивно чи негативно впливали на стан і характер соціально-трудових відносин відділення НСПП прогнозує у ІІ півріччі 2013 року можливе ускладнення соціально-трудових відносин, виникнення колективних трудових спорів (конфліктів) в:

- розрізі видів економічної діяльності промисловості, транспорті, житлово-комунальному господарстві та будівництві;

- у розрізі територій визначальними залишатимуться м. Тернопіль, Тернопільський район.

Враховуючи результати здійсненого Прогнозу відділення НСПП у взаємодії з органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, профспілками та роботодавцями і надалі здійснюватиме заходи щодо стабілізації стану соціально-трудових відносин в колективах підприємств, установ та організацій Тернопільської області, запобіганню виникненню колективних трудових спорів (конфліктів), а у разі їх виникнення сприяє їх своєчасному вирішенню.

 

Переглядів: 758 | Додав: admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]













Календарь
«  Червень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Архив записей

РЕПРЕЗЕНТАТИВНІСТЬ СТОРІН СОЦІАЛЬНОГО ДІАЛОГУ

ЗУ "про соціальний діалог в Україні" 





Стрічка новин







 © відділення НСПП в Тернопільській області, 2012
Передрук матеріалів за умови посилання на //nsppternopol.at.ua/