П`ятниця, 29.03.2024, 17:19



Відділення Національної служби посередництва і примирення в Тернопільській області. Наша адреса: 46010 м. Тернопіль, вул. Шашкевича, 3, каб. 46 тел./факс (0352) 23-59-22. З питань репрезентативності звертайтесь за телефоном ( 0352 ) 23-59-22
Головна | Реєстрація | Вхід Вітаю Вас Гість | RSS






Бюлетень НСПП


Відділення НСПП






  


Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входа
Головна » 2014 » Лютий » 4 » Особливості оцінки відповідності критеріям репрезентативності при укладанні колективних угод.
11:57
Особливості оцінки відповідності критеріям репрезентативності при укладанні колективних угод.

Необхідною умовою європейської інтеграції та підвищення рівня економічного розвитку країни є ефективний соціальний діалог. У широкому розумінні соціальний діалог – це конструктивна співпраця між громадянським суспільством та державою. У вузькому - форма ведення консультацій, переговорів та інших форм соціально-політичних контактів, що відбуваються між урядом, профспілками та об’єднаннями роботодавців. Завдяки розвиткові соціального діалогу відбувається залучення основних інститутів громадянського суспільства (профспілок, об’єднань роботодавців) до взаємодії з органами державної влади.

Для участі у колективних переговорах з укладення колективних договорів і угод, тристоронніх або двосторонніх органах та у міжнародних заходах склад суб'єктів профспілкової сторони та сторони роботодавців визначається за критеріями репрезентативності.

Відповідно до Закону України «Про соціальний діалог в Україні», соціальний діалог здійснюється на національному, галузевому, територіальному, локальному (підприємство, установа, організація) рівнях та три- або двосторонній основі. Сторони соціального діалогу – профспілкова сторона, сторона роботодавців та сторона органів виконавчої влади.

Для здійснення соціального діалогу та участі в ньому склад суб’єктів профспілкової сторони й сторони роботодавців як на національному, так і на територіальному рівнях визначається за критеріями репрезентативності.

Репрезентативність профспілки або організації роботодавців означає їх здатність виступати з певних питань у колективних трудових відносинах, особливо при укладенні колективних договорів і угод.

Закон визначає такі загальні критерії репрезентативності:

- легалізація (реєстрація) організації та її статус;

- для профспілок – загальна чисельність їх членів, для організацій роботодавців – загальна чисельність працівників, які працюють на підприємствах-членах відповідних організацій роботодавців;

- галузева та територіальна розгалуженість.

Професійні спілки та їх об'єднання, організації роботодавців та їх об'єднання, що не відповідають критеріям репрезентативності, за рішенням своїх виборних органів можуть надавати повноваження репрезентативним організаціям та об'єднанням відповідного рівня для представлення своїх інтересів або вносити на розгляд відповідних органів соціального діалогу свої пропозиції. Ці пропозиції є обов'язковими для розгляду сторонами під час формування узгодженої позиції та прийняття рішень.

Переглядів: 551 | Додав: admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]













Календарь
«  Лютий 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728
Архив записей

РЕПРЕЗЕНТАТИВНІСТЬ СТОРІН СОЦІАЛЬНОГО ДІАЛОГУ

ЗУ "про соціальний діалог в Україні" 





Стрічка новин







 © відділення НСПП в Тернопільській області, 2012
Передрук матеріалів за умови посилання на //nsppternopol.at.ua/