Четвер, 28.03.2024, 20:56



Відділення Національної служби посередництва і примирення в Тернопільській області. Наша адреса: 46010 м. Тернопіль, вул. Шашкевича, 3, каб. 46 тел./факс (0352) 23-59-22. З питань репрезентативності звертайтесь за телефоном ( 0352 ) 23-59-22
Головна | Реєстрація | Вхід Вітаю Вас Гість | RSS






Бюлетень НСПП


Відділення НСПП






  


Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входа
Головна » 2014 » Червень » 27 » Напруження стану соціально-трудових відносин у філіях Тернопільського облавтодору
14:41
Напруження стану соціально-трудових відносин у філіях Тернопільського облавтодору

Постійне недофінансування підприємств дорожньої галузі за виконані роботи з ремонту та утримання доріг державного та місцевого значення призвели до ускладнення фінансового стану у дочірньому підприємстві «Тернопільський облавтодор» публічного акціонерного товариства «Державна акціонерна компанія «Автомобільні дороги України» (далі ДП «Тернопільський облавтодор» ДАК «Автомобільні дороги України») в підпорядкуванні якого знаходяться 16 філій із загальною кількістю найманих працівників 907 осіб.

У зв’язку із погіршенням фінансового стану та відсутністю обігових коштів з початку 2014 року всі філії ДП «Тернопільський облавтодор» працюють в режимі неповної зайнятості – три дні на тиждень. Неповна зайнятість працюючих, несвоєчасність виплати заробітної плати та зростання заборгованість із неї негативно впливають на стан соціально-трудових відносин.

Відділенням НСПП з метою запобігання виникненню колективних трудових спорів упродовж березня-квітня 2014 року проведено вивчення та взято на облік стан соціально-трудових відносин 15 філій ДП «Тернопільського облавтодору» ДАК «Автомобільні дороги України», а саме: «Бережанський райавтодор», «Бучацький райавтодор», «Гусятинський райавтодор», «Підволочиський райавтодор», «Теребовлянський райавтодор», «Тернопільський райавтодор», «Чортківський райавтодор» та «Великоберезовицька дорожньо-експлуатаційна дільниця», «Борщівський райавтодор», «Збаразький райавтодор», «Зборівський райавтодор», «Лановецький райавтодор», «Шумський райавтодор», «Кременецька дорожньо-експлуатаційна дільниця» та «Заліщицька дорожньо-експлуатаційна дільниця».

З метою сприяння встановлення контактів між сторонами соціально-трудових відносин у запобіганні виникненню колективних трудових спорів (конфліктів) у 15 філіях райавтодорів начальником відділення НСПП проведено узгоджувальні зустрічі, зокрема:

16 травня 2014 року з керівництвом ДП «Тернопільський облавтодор» ДАК «Автомобільні дороги України» та головою Тернопільської об’єднаної профспілкової організації працівників шляхових господарств щодо врегулювання стану соціально-трудових відносин у філіях облавтодору;

20 травня 2014 року з метою обговорення спільних заходів та налагодження взаємодії з місцевими органами виконавчої влади проведено узгоджувальну зустріч з першим заступником голови Тернопільської обласної державної адміністрації в ході якої були обговорені основні шляхи поліпшення стану соціально-трудових відносин у філіях.

В результаті проведених зустрічей відділенням НСПП розроблено та направлено рекомендації директору ДП «Тернопільський облавтодор» ДАК «Автомобільні дороги України» та голові галузевої профспілкової організації щодо проведення засідання «круглого столу» з питань обговорення стану соціально-трудових відносин та шляхів усунення чинників дестабілізації у філіях облавтодору за участю представників сторін соціально-трудових відносин, органів виконавчої влади та відділення НСПП.

У зв’язку із зволіканням роботодавця щодо виконання рекомендацій відділення НСПП та зростанням заборгованості по заробітній платі перед найманими працівникам філій, 17 червня 2014 року працівниками філій ДП «Тернопільський облавтодор» ДАК «Автомобільні дороги України» проведено акцію протесту у формі пікетування Тернопільської обласної державної адміністрації із загальною кількістю учасників 60 чоловік. Учасниками акції протесту були висунуті вимоги: «Погасити заборгованість із зарплати за лютий-травень 2014 р.», «Поновити повний робочий тиждень», «Заборонити скорочення працівників».

В ході проведення акції протесту представник від найманих працівників під час засідання сесії обласної ради звернувся до депутатів Тернопільської обласної ради з проханням підтримати їх вимоги. Голова обласної ради запевнив, що обласна рада підтримує працівників галузі.

Під час проведення акції протесту директор ДП «Тернопільський облавтодор» ДАК «Автомобільні дороги України» повідомив, що на рахунок підприємства поступили кошти, які будуть направлені на погашення заборгованості по заробітній платі та на сплату податків, а також зазначив, що до кінця червня 2014 року буде погашена заборгованість за березень 2014 року.

Працівниками Відділення проведено роз’яснювальну роботу з учасниками акції соціального протесту щодо дотримання положень Закону України «Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)», також роз’яснено основні принципи взаємодії учасників соціально-трудових відносин під час вирішення колективного трудового спору (конфлікту). 

24 червня 2014 року начальником відділення НСПП Шершньовою Н.М. проведено узгоджувальну зустріч з представником від найманих працівників Березою О.Й., який був уповноважений представляти їх інтереси під час проведення акції протесту. Метою зустрічі було надання роз’яснення та методичних рекомендації щодо порядку висунення вимог найманих працівників та вступу у колективний трудовий спір (конфлікт), процедуру його розгляду та порядок участі в примирних органах.

Також під час зустрічі представником від найманих працівників проінформовано відділення НСПП про поступове погашення заборгованості із виплати заробітної плати працівникам філій облавтодору за лютий 2014 року. Станом на 25 червня 2014 року очікується погашення заборгованості по заробітній платі за березень 2014 року. У разі недотримання термінів погашення заборгованості із виплати заробітної плати працівники філій будуть вступати у колективний трудовий спір.

Відділення НСПП надалі сприятиме налагодженню соціального діалогу у філіях підприємства з залученням представників органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування для стабілізації стану соціально-трудових відносин та виконання вимог найманих працівників.

Корнят В.М. – заступник начальника відділення Національної служби посередництва і примирення в Тернопільській області – завідувач сектора аналітично-інформаційної роботи та прогнозування 

 

 

Переглядів: 655 | Додав: admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]













Календарь
«  Червень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Архив записей

РЕПРЕЗЕНТАТИВНІСТЬ СТОРІН СОЦІАЛЬНОГО ДІАЛОГУ

ЗУ "про соціальний діалог в Україні" 





Стрічка новин







 © відділення НСПП в Тернопільській області, 2012
Передрук матеріалів за умови посилання на //nsppternopol.at.ua/