П`ятниця, 19.04.2024, 15:12



Відділення Національної служби посередництва і примирення в Тернопільській області. Наша адреса: 46010 м. Тернопіль, вул. Шашкевича, 3, каб. 46 тел./факс (0352) 23-59-22. З питань репрезентативності звертайтесь за телефоном ( 0352 ) 23-59-22
Головна | Реєстрація | Вхід Вітаю Вас Гість | RSS






Бюлетень НСПП


Відділення НСПП






  


Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входа
Головна » 2012 » Серпень » 13 » Інформація про стан соціально-трудових відносин, виникнення та врегулювання колективних трудових спорів (конфліктів).
15:59
Інформація про стан соціально-трудових відносин, виникнення та врегулювання колективних трудових спорів (конфліктів).

Виконуючи основне завдання, визначене Законом України «Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів), відділення НСПП в Тернопільській області упродовж першого півріччя 2012 року здійснювало вивчення стану соціально-трудових відносин на конфліктогенних підприємствах, установах та організаціях області, сприяло взаємодії сторін соціально-трудових відносин у процесі врегулювання колективних трудових спорів (конфліктів), що виникали між ними, забезпечувало здійснення соціального діалогу, здійснювало заходи із запобігання виникненню колективних трудових спорів (конфліктів), підвищувало рівень правової культури учасників соціально-трудових відносин. За результатами аналізу стану соціально-трудових відносин, здійсненого фахівцями відділення НСПП спільно із завідувачами інформаційно-консультаційних центрів НСПП, профспілками та їх об’єднаннями можна стверджувати, що незважаючи на дію ряду факторів негативного характеру - стан соціально-трудових відносин на суб’єктах господарської діяльності області відносно стабільний.

Упродовж першого півріччя відділення НСПП сприяло вирішенню 2 колективних трудових спорів, учасниками яких було 45 осіб (62,5% від середньооблікової чисельності штатних працівників облікового складу підприємств).

Продовжується робота по сприянню вирішенню колективного трудового спору між найманими працівниками та адміністрацією Тернопільського обласного комунального підприємства «Фірма «Тернопільавіаавтотранс» м. Тернополя. Незважаючи на проведену роботу, з часу реєстрації колективного трудового спору, заборгованість із виплати заробітної плати зросла в два рази.

Зважаючи на загострення стану соціально-трудових відносин у колективі підприємства відділення НСПП 18 травня 2012 року інформувало голову обласної ради, як власника підприємства та голову Тернопільської обласної державної адміністрації про загострення стану соціально трудових відносин на підприємстві. 12 червня 2012 року вирішено продовжити розгляд колективного трудового спору в трудовому арбітражі.

15 та 22 червня поточного року в приміщенні відділення НСПП відбулося два засідання трудового арбітражу та прийнято рішення продовжити строк по вирішенню даного колективного трудового спору та запросити на засідання трудового арбітражу представників від Тернопільської обласної державної адміністрації, Тернопільської обласної ради, Державної податкової служби в Тернопільській області, Головного управління праці та соціального захисту населення Тернопільської обласної державної адміністрації, Головного управління Пенсійного фонду України в Тернопільській області та представника Центрального комітету профспілки авіапрацівників України.

Відсутність відповідних обсягів виробництва, низький рівень конкурентоспроможності продукції затримує виконання вимоги найманих працівників Тернопільського учбово - виробничого підприємства Львівського учбово-виробничого об’єднання УТОС м. Тернополя стосовно підняття рівня середньомісячної заробітної плати. З метою усунення даного чинника дестабілізації стану соціально-трудових відносин відділенням НСПП проводились узгоджувальні зустрічі зі сторонами колективного – трудового спору, що давало змогу покращувати стан соціально-трудових відносин на підприємстві. В ході зустрічей відділенням НСПП надано консультації щодо компетенції органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування стосовно можливості задоволення вимог, які є предметом колективного трудового спору (конфлікту).

Водночас, упродовж шести місяців 2012 року з метою запобігання виникненню колективно трудових спорів (конфліктів) відділенням НСПП здійснювались заходи щодо усунення чинників дестабілізації стану соціально-трудових відносин на 25 суб’єктах господарської діяльності області різних видів економічної діяльності. Із загальної кількості випадків дестабілізації стану соціально-трудових відносин, що перебували на обліку відділення за період січень-червень 2012 року на облік відділення НСПП взято 18 чинників дестабілізації на 16 підприємствах області.

Проведений аналіз стану соціально-трудових відносин на промислових підприємствах області показав, що основними чинниками дестабілізації залишаються порушення термінів виплати заробітної плати та утворення заборгованості по ній.

Зважаючи на наявність чинників та з метою їх усунення в травні поточного року на облік відділення НСПП взято стан соціально-трудових відносин у публічному акціонерному товаристві «Тернопільський комбінат по виробництву шляховобудівельних матеріалів» (смт. Березовиця Тернопільського району).

Не покращується ситуація із виплати заборгованої заробітної плати у державному підприємстві «2 ремонтний завод засобів зв’язку» (м. Бережани), яке з квітня 2012 року перебувало в базі даних конфліктогенних підприємств та у зв’язку із зростанням заборгованості по заробітній платі з метою запобігання виникненню колективного трудового спору стан соціально-трудових відносин  взято на облік відділення в червні 2012 року.

Завдяки співпраці відділення НСПП з керівництвом підприємства та проведеній роботі ліквідовано борги із виплати заробітної плати найманим працівникам публічного акціонерного товариства «Тернопільський кар’єр» (м. Тернопіль) в сумі 301,2 тис. грн. Однак залишається не вирішеним питання щодо усунення порушень ст. 115 КЗпП України в частині двох разової виплати заробітної плати.

Нестабільним залишається стан соціально-трудових відносин у державному підприємстві «Тернопільське державне підприємство по виробництву м’ясо-кісткового борошна» (с. Острів Тернопільського району). 21 червня 2012 року на засіданні тимчасової комісії з питань заборгованості і виплати заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат за пропозицією відділення НСПП заслухано директора підприємства, який повідомив про складний фінансово – економічний стан підприємства. Питання погашення боргів на даному підприємстві стоїть на особливому контролі відділення НСПП.

На основі інформації завідуючого ІКЦ Підгаєцького району про припинення виробничої діяльності та відсутності сторони спору з обліку наказом відділення від 20.06.2012 року № 43 знято стан соціально-трудових відносин у відкритому акціонерному товаристві «Підгаєцький маслосирзавод «Коропець» ( м. Підгайці).

На кінець звітного періоду на обліку відділення НСПП залишаються не врегульованими 4 випадки дестабілізації стану соціально-трудових відносин на промислових підприємствах області.

Не покращується ситуація із виплати заборгованої заробітної плати найманим працівникам відкритого акціонерного товариства «Яструбівський комбінат по обслуговуванню сільського населення» (смт.Козова), що знаходиться на обліку відділення з листопада 2011 року. У зв’язку з невиконанням рекомендацій відділення НСПП та ігноруванням керівником підприємства вимог найманих працівників, щодо усунення порушень законодавства про працю останні звернулися в органи прокуратури для відповідного реагування.

Зважаючи на наявність чинника дестабілізації стану соціально-трудових відносин - наявність заборгованості із виплати заробітної плати на облік відділення в травні 2012 року взято стан соціально-трудових відносин у відкритому акціонерному товаристві «Тернопільський облрибокомбінат (м. Тернопіль) та Тернопільській дорожній експлуатаційній дільниці дочірнього підприємства «Тернопільський облавтодор» державної акціонерної компанії «Автомобільні дороги України» (м. Тернопіль). З метою зняття соціальної напруги в колективі та недопущення в подальшому зростання заборгованості із виплати заробітної плати керівникам підприємств рекомендовано вжити дієвих заходів щодо усунення порушень законодавства про працю.

Упродовж звітного періоду відділенням НСПП проводилась робота щодо врегулювання стану соціально-трудових відносин на підприємствах оптової та роздрібної торгівлі. В результаті проведеної роботи в травні 2012 року з обліку відділення знято стан соціально-трудових відносин у товаристві з обмеженою відповідальністю «Тернопільзооветпостач» (м. Тернопіль) та повернуто 184,2 тис.грн. заборгованої заробітної плати. 

На кінець звітного періоду в системі запобіжних заходів перебуває стан соціально-трудових відносин дочірнього підприємства «Станція технічного обслуговування ВАТ «Тернопільавтотранс» (м. Тернопіль). Станом на 01.06.2012 року найманим працівникам повернуто заборговану заробітну плату. Однак відсутність відповідних обсягів робіт унеможливлюється вирішення питання щодо усунення порушення своєчасності виплати заробітної плати.

Нестабільним залишається стан соціально-трудових відносин на підприємствах житлово-комунального господарства (зокрема комунальної форми власності) області. Низький рівень оплати споживачами за надані їм житлово-комунальні послуги, невідповідність встановлених тарифів їх фактичній собівартості, накладення штрафів та нарахування пені за несвоєчасну оплату платежів та податків призводять до погіршення фінансового стану підприємств галузі та несвоєчасності виплати заробітної плати.

Упродовж січня-червня 2012 року відділенням НСПП проводилась робота по врегулюванню чинників дестабілізації стану соціально-трудових відносин (з питань порушень законодавства про працю та невиконання умов колективного договору) на 10 підприємствах області.

В результаті вжитих заходів відділенням НСПП врегульовано 5 випадків дестабілізації стану соціально-трудових відносин на підприємствах житлово-комунального господарства та повернуто 145 найманим працівникам заборговану заробітну плату в сумі 179,4 тис. грн., що була чинником дестабілізації стану соціально-трудових відносин. На даний час відділенням НСПП здійснюються заходи спрямовані на усунення чинників дестабілізації у 5 житлово-комунальних підприємствах області.

Упродовж першого півріччя 2012 року відділенням проводилась робота про врегулюванню чинників дестабілізації стану соціально-трудових відносин в установах бюджетної сфери. Завдяки сприянню відділення НСПП з органами виконавчої влади та місцевого самоврядування врегульовано 4 випадки дестабілізації стану соціально – трудових відносин (100% від загальної кількості, що знаходились на обліку відділення з початку року) та погасити 293,6 тис. грн. заборгованої заробітної плати.

Однак не зважаючи на погашення заборгованості по заробітній платі в бюджетних установах продовжують мати місце фактори, що негативно впливають на стан соціально-трудових відносин зокрема: низький рівень оплати праці, неповна зайнятість працівників, порушення умов Генеральної та Регіональної угод у сфері оплати праці, не виконання річних зобов’язань щодо темпів росту заробітної плати. Через несвоєчасне фінансування місцевих бюджетів в установах та закладах бюджетної сфери (сільських радах, дошкільних закладах, культ установах) області спостерігається порушення термінів виплати заробітної плати.

В результаті здійснених запобіжних заходів врегульовано та знято з обліку відділення НСПП 13 чинників дестабілізації стану СТВ на 12 підприємствах області різних видів економічної діяльності (46,4 %, що знаходились на обліку відділення з початку року) та погасити 807,4 тис. грн. заборгованої заробітної плати (34,0% від усієї суми заборгованості).

Слід зазначити, що усунення чинників дестабілізації не назавжди стабілізує подальший розвиток соціально-трудових відносин. Тому фахівцями відділення НСПП постійно оновлюється аналітична база даних конфліктогенних підприємств, де конфлікти носять латентний характер.  

Відділення НСПП в Тернопільській області і надалі здійснюватиме комплекс заходів, спрямованих на усунення чинників дестабілізації стану соціально-трудових відносин, запобігання виникненню колективних трудових спорів (конфліктів) та своєчасному їх вирішенню.

Переглядів: 645 | Додав: admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]













Календарь
«  Серпень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Архив записей

РЕПРЕЗЕНТАТИВНІСТЬ СТОРІН СОЦІАЛЬНОГО ДІАЛОГУ

ЗУ "про соціальний діалог в Україні" 





Стрічка новин







 © відділення НСПП в Тернопільській області, 2012
Передрук матеріалів за умови посилання на //nsppternopol.at.ua/