П`ятниця, 19.04.2024, 18:01



Відділення Національної служби посередництва і примирення в Тернопільській області. Наша адреса: 46010 м. Тернопіль, вул. Шашкевича, 3, каб. 46 тел./факс (0352) 23-59-22. З питань репрезентативності звертайтесь за телефоном ( 0352 ) 23-59-22
Головна | Реєстрація | Вхід Вітаю Вас Гість | RSS






Бюлетень НСПП


Відділення НСПП






  


Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входа
Головна » 2013 » Жовтень » 17 » Інформація про результати діяльності відділення НСПП за 9 місяців 2013 року
15:41
Інформація про результати діяльності відділення НСПП за 9 місяців 2013 року


Упродовж 9 місяців 2013 року відділення НСПП Тернопільській області, виконуючи свої повноваження, реалізовувало завдання, визначені Законами України «Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)», «Про соціальний діалог в Україні», нормативно-правовими актами Національної служби посередництва і примирення, наказами та розпорядженнями Голови НСПП.

Основна увага відділення НСПП була спрямована, насамперед, на здійснення заходів щодо запобігання виникненню колективних трудових спорів (конфліктів) у трудових колективах підприємств, установ, організацій області та сприяння у вирішенні колективних трудових спорів (конфліктів).

При здійснені аналізу причин, які призводять до дестабілізації стану соціально-трудових відносин та виникнення колективних трудових спорів (конфліктів) на виробничому рівні, відділенням НСПП встановлено, що актуальними залишаються заборгованість із заробітної плати, низький рівень оплати праці, невиконання умов колективних трудових договорів, низький рівень зайнятості працюючих.

Аналіз стану заборгованості із заробітної плати показав, що станом на 01.10.2013 року загальна сума заборгованої заробітної плати на підприємствах області склала 10 млн. 207 тис.грн. (ріст з початку року 45,1%), з них на  економічно-активних підприємствах області обліковується 6,5 млн. грн. (63,7% від загальної заборгованості), на підприємствах – банкрутах 2,5 млн. грн. (24,5 %) та на економічно - неактивних підприємствах -1,2 млн. грн. (11,8% ).

Упродовж 9 місяців 2013 року з метою запобігання виникненню колективних трудових спорів відділення НСПП здійснювало заходи на 19 підприємствах області із загальною кількістю штатних працівників – 837 осіб. При здійсненні вивчення та узагальнення чинників дестабілізації стану соціально-трудових відносин відділення НСПП сприяло врегулюванню 23 дестабілізаційних чинників, з них: укладання або зміни колективного договору, угоди - 1, виконання колективного договору (угоди) – 8, не виконання умов законодавства про працю – 14.

За сприянням відділення НСПП упродовж січня-вересня 2013 року врегульовано стан соціально-трудових відносин на 13 підприємствах області ( з них державної форми власності – 4, комунальної – 7, приватної - 2) та усуненню 14 чинників дестабілізації (щодо виконання колективного договору, угоди – 4; невиконання вимог законодавства про працю – 10) та погашено заборгованість із виплати заробітної плати в сумі 1млн.636 тис.грн.

Станом на 01.10.2013 року на обліку відділення НСПП з метою запобігання виникненню колективних трудових спорів перебуває 6 підприємств області ( з них державної форми власності – 5, комунальної – 1) з 9 чинниками дестабілізації стану соціально-трудових відносин щодо: укладання або зміни колективного договору, угоди - 1, виконання колективного договору, угоди – 4; невиконання вимог законодавства про працю – 4.

По адміністративно-територіальному розподілу області найбільші суми заборгованості із виплати заробітної плати припадають на Тернопільський, Гусятинський, Монастириський , Бережанський райони та місто Тернопіль.

Саме з причин наявної заборгованості із виплати заробітної плати та порушення термінів виплати поточної заробітної плати упродовж січня-вересня 2013 року відділенням НСПП здійснювались заходи:

На 3 промислових підприємствах області: державне підприємство «2 ремонтний завод засобів зв’язку» (м. Бережани), науково - технічне підприємство «Промінь» (м. Тернопіль), Тернопільське учбово-виробниче підприємство Львівського ВО УТОС (м. Тернопіль).

На 2 підприємствах оптової та роздрібної торгівлі: товариство з обмеженою відповідальністю «Р.Е.Й.В.» (м. Тернопіль),  Підгаєцькій обласній комунальній центральній районній аптеці № 17 (м.Підгайці). 

На 7 підприємствах будівельної галузі: приватне підприємство «Золотий кондор» (м. Тернопіль),  Тернопільська дорожньо-експлуатаційна дільниця дочірнього підприємства «Тернопільоблавтодор» (м. Тернопіль), філія «Підволочиський райавтодор» (м.Підволочиськ), філія «Бережанський райавтодор» (м.Бережани), «Гусятинський  облавтодор» (м.Гусятин), філія «Великоберезовицька ДЕД» (Тернопільський р-н), філія «Тернопільський  райавтодор» (Тернопільський р-н).

На 1 підприємстві в галузі колективних, громадських та особистих послуг (діяльність у сфері відпочинку і розваг, культури та спорту): рятувально-водолазної служби Тернопільської області (м.Тернопіль).

На 5 підприємствах житлово-комунального господарства: Скала-Подільському комбінаті комунальних підприємств (смт. Скала - Подільська, Борщівського району), комунальному підприємстві «Монастириський комунсервіс» (м. Монастириська), Збаразьке міське комунальне підприємство по благоустрою «Добробут» (м. Збараж), МКП «Комунальник» (смт. Скалат, Підволочиського району) - 2 випадки.

На 1 підприємстві галузі виробництва та розподілу електроенергії, газу та води: комунальне підприємство «Міськсвітло» (м. Тернопіль).

Упродовж січня-вересня 2013 року проводилась робота з підприємствами, де конфлікти носять латентний характер. З початку року в системі конфліктогенних підприємств області перебувало 13 підприємств, з яких на:

6 - врегульовано стан соціально-трудових відносин;

5 - стан соціально-трудових відносин взято на облік відділення НСПП, з метою запобігання виникненню колективних трудових спорів;

2 - перебувають в базі даних  станом на 01.10.2013 року.

Упродовж січня-вересня 2013 року відділення НСПП здійснювало заходи щодо сприяння вирішенню 3 колективних трудових спорів учасниками яких було 137 осіб (75,7% від середньооблікової чисельності штатних працівників облікового складу підприємств).

За період роботи з січня по вересень 2013 року фахівцями відділення НСПП прийнято участь в 11 засіданнях примирних комісій та проведено 26 узгоджувальних зустрічей зі сторонами колективних трудових спорів.

В результаті вжитих заходів за сприянням відділення НСПП та у співпраці з обласною об’єднаною організацією роботодавців Тернопільської області в травні 2013 року виконано останню вимогу найманих працівників «підвищити рівень середньомісячної заробітної плати не менше мінімальної» у колективному трудовому спорі між найманими працівниками та Тернопільським учбово-виробничим підприємством Львівського учбово-виробничого об’єднання УТОС м. Тернополя. Розпорядженням Національної служби посередництва і примирення від 24 травня 2013 року №134-р даний колективний трудовий спір знято з реєстрації НСПП як вирішений.

У колективному трудовому спорі між найманими працівниками та комунальним підприємством «Тернопільська  міська шляхо-експлуатаційна дільниця» м. Тернополя, за сприянням відділення виконано першу вимогу найманих працівників, а саме: «Забезпечити продуктивну зайнятість працівників підприємства відповідно до пункту ІІ розділу ІІ Колективного договору (забезпечити працівників матеріально-технічними ресурсами, необхідними для виконання виробничої програми, норм праці та відповідні умови праці)». Розпорядженням Національної служби посередництва і примирення від 19 лютого 2013 року №053-р знято з реєстрації НСПП. 

На даний час відділенням здійснюються заходи щодо сприяння у виконанні 2 вимоги найманих працівників «Забезпечити регулювання режиму праці, тривалості робочого часу та відпочинку відповідно до пункту 5, розділу ІІІ колективного трудового договору (забезпечити тривалість робочого часу – 40 годин на тиждень, 8 годин на день)».

Під час вирішення колективного трудового спору між найманими працівниками та Тернопільським обласним комунальним підприємством «Фірма «Тернопільавіаавтотранс» м. Тернополя упродовж 9 місяців 2013 року відділенням НСПП проводилось ряд узгоджувальних зустрічей з керівником підприємства та членами представницького органу від найманих працівників, під час яких надавались рекомендації та правова допомога.

Відділення НСПП в Тернопільській області у взаємодії із місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування, об’єднаннями профспілок і об’єднаннями роботодавців здійснюватиме аналіз причин виникнення чинників дестабілізації стану соціально-трудових відносин  та підготовки пропозицій щодо їх усунення.

На виконання Закону України «Про соціальний діалог в Україні», з липня 2011 року Національною службою посередництва і примирення та її відділеннями в областях розпочато роботу по забезпеченню оцінки відповідності критеріям репрезентативності профспілок та їх об’єднань, організацій роботодавців та їх об’єднань, здійснення якої необхідне для їх подальшої участі у колективних переговорах з укладання угод відповідного рівня та для делегування представників до органів соціального діалогу.

Станом на 01 жовтня 2013 року відділенням НСПП підтверджено репрезентативність 9 суб’єктів сторін профспілок та 3 організацій роботодавців області.

Переглядів: 625 | Додав: admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]













Календарь
«  Жовтень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Архив записей

РЕПРЕЗЕНТАТИВНІСТЬ СТОРІН СОЦІАЛЬНОГО ДІАЛОГУ

ЗУ "про соціальний діалог в Україні" 





Стрічка новин







 © відділення НСПП в Тернопільській області, 2012
Передрук матеріалів за умови посилання на //nsppternopol.at.ua/