П`ятниця, 26.04.2024, 18:45



Відділення Національної служби посередництва і примирення в Тернопільській області. Наша адреса: 46010 м. Тернопіль, вул. Шашкевича, 3, каб. 46 тел./факс (0352) 23-59-22. З питань репрезентативності звертайтесь за телефоном ( 0352 ) 23-59-22
Головна | Реєстрація | Вхід Вітаю Вас Гість | RSS






Бюлетень НСПП


Відділення НСПП






  


Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входа
Головна » 2013 » Березень » 19 » Інформація про результати діяльності Національної служби посередництва і примирення за 2012 рік.
17:55
Інформація про результати діяльності Національної служби посередництва і примирення за 2012 рік.

Національна служба посередництва і примирення (НСПП) є постійно діючим державним органом, утвореним Указом Президента України відповідно до Закону України "Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)" з метою сприяння врегулюванню колективних трудових спорів (конфліктів), здійснення заходів із запобігання виникненню спорів, страйків та колективних припинень роботи, інших акцій соціального протесту.

Упродовж 2012 року в результаті заходів, здійснених НСПП у ході сприяння вирішенню колективних трудових спорів та запобігання їх виникненню погашено заборгованість із виплати заробітної плати в сумі 456 млн. 893,5 тис. грн., або 73,5% від загальної суми боргу (621 млн. 401,9 тис. грн.), що стала основною причиною виникнення спорів та конфліктних ситуацій.

Всього у 2012 році Службою було проведено 1872 примирні процедури, спрямовані на сприяння вирішенню колективних трудових спорів між найманими працівниками та роботодавцями, запобігання їх виникненню, зокрема 1683 узгоджувальні зустрічі, 145 засідань примирних комісій та 44 засідання трудових арбітражів.

Упродовж зазначеного періоду НСПП сприяла вирішенню висунутих найманими працівниками 473 вимог (з яких 175 вимог, або 37,0%, стосувалися погашення заборгованості із виплати заробітної плати та своєчасної виплати поточної заробітної плати) у 191 колективному трудовому спорі (182 спорів на виробничому, 7 – на територіальному, 2 – на галузевому рівнях), безпосередніми учасниками яких стали 1,1 млн. працівників 5572 підприємств, установ та організацій. Середньооблікова чисельність штатних працівників облікового складу суб’єктів господарювання, де мають місце колективні трудові спори на виробничому, територіальному та галузевому рівнях, – 1,7 млн. осіб (Додаток 1).

Вимоги щодо погашення заборгованості із виплати заробітної плати та своєчасної виплати поточної заробітної плати висувалися в 129 колективних трудових спорах (67,5% від їх загальної кількості).

Заборгованість із заробітної плати та порушення термінів виплати поточної заробітної плати, як і в попередні роки, залишаються основною найбільш поширеною причиною виникнення колективних трудових спорів (конфліктів) та протестної активності найманих працівників.

Найбільшу кількість спорів зареєстровано на підприємствах добувної та переробної промисловості – 92, житлово-комунального господарства – 23, транспорту та зв'язку – 20.

Переважна більшість вимог, висунутих найманими працівниками в цих спорах, стосувалися виконання колективних договорів, угод або окремих їх положень (216 вимог – 45,7%); невиконання власниками вимог законодавства про працю (195 – 41,2%). Решта вимог стосувалась встановлення нових або зміни існуючих соціально-економічних умов праці та виробничого побуту (36 – 7,6%); укладення або зміни колективного договору, угоди (26 – 5,5%).

Із загальної кількості колективних трудових спорів, вирішенню яких сприяла НСПП, упродовж 2012 року було зареєстровано 102 спори (2 – на територіальному, 100 – на виробничому рівнях), з яких 72 спори, або 70,6%, саме з причин наявності заборгованості із виплати заробітної плати та порушення термінів виплати поточної заробітної плати. При вступі у спори найманими працівниками було висунуто 237вимог, з яких 95 вимог, або 40,1%, стосувалися погашення заборгованості із виплати заробітної плати та своєчасної виплати поточної заробітної плати.

Найбільшу кількість таких вимог зареєстровано на підприємствах Херсонської, Київської, Луганської, Сумської та Чернігівської областей; серед видів економічної діяльності: на підприємствах будівництва, транспорту та зв'язку, машинобудування, охорони здоров’я та наданні соціальної допомоги, житлово-комунального господарства.

У 2012 році за сприяння НСПП вирішено та знято з реєстрації 88 спорів (1 спір на територіальному, 87 – на виробничому рівнях) та 233 вимоги найманих працівників, з яких 75 вимог (32,2%) стосувалися погашення заборгованості із виплати заробітної плати та своєчасної виплати поточної заробітної плати.

У розрізі регіонів України найбільшу кількість вимог щодо погашення заборгованості із виплати заробітної плати та своєчасної виплати поточної заробітної плати було вирішено на підприємствах Миколаївської (50,0%), Сумської (41,2%), Львівської (35,3%), Черкаської (32,0%) та Донецької (31,8%) областей; серед видів економічної діяльності: на підприємствах транспорту та зв'язку, житлово-комунального господарства, машинобудування.

Результативність вирішення 1801 колективного трудового спору, який зареєстровано НСПП упродовж 14 років діяльності, становить 94,3%, а рівень вирішення 4486 вимог – 94,7%.

Також упродовж 2012 року НСПП з метою запобігання виникненню колективних трудових спорів (конфліктів) продовжувала здійснювати заходи щодо шляхівусунення чинників, що призвели до ускладнення стану соціально-трудових відносин (далі – СТВ) у 660 випадках (657 випадків на виробничому, 3 – на територіальному рівнях) на 758 підприємствах (Додаток 2).

Найбільшу кількість випадків дестабілізації стану СТВ (далі – випадки) взято на облік, зокрема у Запорізькій (57), Полтавській (49), Рівненській (39), Тернопільській (38) та Волинській (37) областях.

Підвищеним рівнем конфліктогенності відзначалися підприємства, установи та організації житлово-комунального господарства (129 випадків), будівництва (93), машинобудування (72), транспорту та зв'язку (54).

На зазначених 758 підприємствах взято на облік 876 чинників дестабілізації стану СТВ (далі – чинники).

Аналіз НСПП кількісного та якісного змісту таких чинників показав, що найбільш поширеними причинами ускладнення відносин між роботодавцями та найманими працівниками залишаються невиконання роботодавцями вимог законодавства про працю та колективних договорів і угод.

Із загальної кількості випадків ускладнення стану СТВ, що перебували на обліку НСПП, упродовж 2012 року взято на облік 495 випадків (75,0% від їх загальної кількості) та 652 чинника (74,4%) на 566 підприємствах (493 випадки на виробничому, 2 – на територіальному рівнях).

Найбільшу кількість випадків взято на облік у Запорізькій (49), Полтавській (45), Черкаській (31) та Тернопільській (29) областях.

Серед галузей економіки: на підприємствах, в установах, організаціях житлово-комунального господарства (89), будівництва (75), машинобудування (47),транспорту та зв'язку (41).

Упродовж минулого року за сприяння НСПП у 433 випадках усунено 545 чинників ускладнень стану СТВ (62,2% від їх загальної кількості).

Найбільшу кількість випадків ускладнення стану СТВ врегульовано у Полтавській (40), Запорізькій (33), Тернопільській (31) та Волинській (28) областях.

Упродовж 2012 року завдяки превентивним заходам НСПП лише 46 випадків (7,0% від загальної кількості) стали предметом колективних трудових спорів.

На виконання доручення Президента України В.Ф. Януковича № 1-1/1378 від 29.06.2010 року упродовж 2012 року представники НСПП брали участь у 732засіданнях комісій обласних державних адміністрацій з питань забезпечення своєчасності і повноти сплати податків та погашення заборгованості із заробітної плати, пенсій, стипендій та інших соціальних виплат, на яких розглянуто ситуацію на 1925 підприємствах. Загальна сума заборгованості із виплати заробітної плати на зазначених підприємствах становила близько 560,6 млн. грн.

Водночас, НСПП продовжувала здійснювати моніторинг акцій соціального протесту, вимоги найманих працівників у яких відповідно до статті 2 Закону України "Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)" могли стати предметом колективних трудових спорів (конфліктів).

У 2012 році НСПП сприяла зменшенню соціальної напруги та пошуку взаємоприйнятних рішень між сторонами конфліктів при проведенні найманими працівниками 11 страйків та інших видів протестних дій, пов’язаних з частковим або повним припиненням роботи, а також 33 акції соціального протесту (далі – АСП).

Найбільші прояви протестної активності мали місце в Харківській (5 АСП та 1 страйк), Херсонській та Рівненській (по 4 АСП), Івано-Франківській (3 АСП та 2 страйки), Дніпропетровській та Сумській (по 3 АСП), Донецькій та Луганській (по 2 АСП та 2 страйки), Вінницькій та Львівській (по 2 АСП), Чернігівській та Черкаській (по 1 АСП та 1 страйку), Волинській та Закарпатській (по 1 страйку), Миколаївській (1 АСП) областях.

Найбільша кількість акцій соціального протесту відбулась на підприємствах машинобудування (9), текстильної та добувної промисловості (по 8), а також на металургійних підприємствах (7).

Основними причинами проведення акцій соціального протесту, страйків стали заборгованість із виплати заробітної плати, несвоєчасна виплата поточної заробітної плати, незадовільні умови праці, недотримання власниками правил техніки безпеки (Додаток 3).

Результати роботи НСПП щодо проведення оцінки відповідності критеріям репрезентативності та підтвердження репрезентативності суб’єктів сторін профспілок і організацій роботодавців

Упродовж 2012 року НСПП було проведено 367 засідань Комісій з питань оцінки відповідності критеріям репрезентативності суб’єктів сторін профспілок та організацій роботодавців.

За результатами проведеної оцінки відповідності критеріям репрезентативності на підставі висновків Комісій згідно з рішеннями НСПП та її відділень в АРК та областях були визнані репрезентативними та отримали свідоцтва про визнання репрезентативності:

– на національному рівні – 3 всеукраїнських об’єднання профспілок та 1 всеукраїнське об’єднання організацій роботодавців;

– на галузевому рівні – 17 всеукраїнських галузевих профспілок та 2 всеукраїнських галузевих об’єднання організацій роботодавців;

– на територіальному рівні – 228 обласних організацій профспілок та 42 обласні організації роботодавців.

Не визнані репрезентативними: на галузевому рівні – 1; на територіальному рівні– 6.

З метою інформування профспілок, організацій роботодавців та громадськості з питань реалізації положень Закону України "Про соціальний діалог в Україні" щодо здійснення оцінки відповідності критеріям репрезентативності суб’єктів сторін профспілок та організацій роботодавців у 2012 році представниками НСПП та її відділень в АР Крим та областях підготовлено і розміщено в ЗМІ 472 публікації. Працівники НСПП брали участь у роботі 340 навчально-практичних семінарів, "круглих столів", конференцій.

Відповідно до Закону України "Про соціальний діалог в Україні" НСПП розроблено та ведеться реєстр репрезентативних організацій (об'єднань), який розміщено на офіційному веб-сайті.

Водночас, у 2012 році продовжилась робота НСПП у сфері міжнародного співробітництва, а саме, щодо реалізації Угоди між Шведським агентством з міжнародного розвитку (Sida) та НСПП стосовно підтримки системи вирішення трудових спорів в Україні, укладеної 12 лютого 2011 року на термін до кінця грудня 2013 року.

Мета: вдосконалення або розробка нової моделі ефективного вирішення трудових спорів, що базуватиметься на найкращих європейських стандартах та практиці з урахуванням шведської моделі як орієнтиру. Основне завдання: дослідження питань гармонізації українського законодавства з європейськими стандартами та розробка концепції нової системи вирішення трудових спорів в Україні.

З метою розроблення нової моделі вирішення трудових спорів в Україні, в рамках проекту, було створено Наглядову Раду, Експертну групу та Робочий комітет, якими було проаналізовано стан та проблеми вирішення трудових спорів в Україні.

Упродовж 2012 року на 4 спільних засіданнях українських і шведських експертів та 6 засіданнях Робочого комітету, а також на засіданні Наглядової Ради були обговорені результати проведеної роботи та прийняті спільні рішення щодо необхідності вдосконалення моделі вирішення трудових спорів в Україні.

Розроблено проект Концепції нової моделі вирішення трудових спорів в Україні, який був розглянутий та схвалений сторонами соціального діалогу на засіданні, проведеному за участю шведських експертів з 4 по 6 грудня 2012 року у м. Києві.

Робота щодо подальшої реалізації Угоди між зазначеними інституціями буде продовжена і у 2013 році.

У 2012 році на базі Інституту підвищення кваліфікації керівних кадрів Національної академії державного управління при Президентові України відбулось навчання 30трудових арбітрів та незалежних посередників НСПП та підвищення кваліфікації 40трудових арбітрів.

Загалом на даний час на громадських засадах працюють 508 трудових арбітрів та142 незалежних посередники НСПП, а також в районних центрах та містах обласного значення діє 591 інформаційно-консультаційний центр НСПП, які надають суттєву допомогу у питаннях підвищення рівня правової культури та поліпшення соціально-психологічного клімату в трудових колективах України.

Крім того, представниками НСПП здійснено 204 виступи на радіо та телебаченні, підготовлено і розміщено в друкованих ЗМІ 550 публікацій. Працівники НСПП брали участь в роботі понад 1380 навчально-практичних семінарів, "круглих столів", конференцій.

Інформація про діяльність та практичний досвід роботи Служби систематично висвітлюється в Бюлетені НСПП та на офіційному сайті НСПП (www.nspp.gov.ua), який оперативно оновлюється.

НСПП відповідно до покладених на неї завдань і функцій, визначених законами України "Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)", "Про соціальний діалог в Україні", і надалі вживатиме заходи, у взаємодії з відповідним органами виконавчої влади, щодо стабілізації стану соціально-трудових відносин на підприємствах України та своєчасного вирішення колективних трудових спорів (конфліктів), сприятиме в межах компетенції розвитку соціального діалогу та забезпеченню соціальної стабільності в державі.

 

Переглядів: 735 | Додав: admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]













Календарь
«  Березень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Архив записей

РЕПРЕЗЕНТАТИВНІСТЬ СТОРІН СОЦІАЛЬНОГО ДІАЛОГУ

ЗУ "про соціальний діалог в Україні" 





Стрічка новин







 © відділення НСПП в Тернопільській області, 2012
Передрук матеріалів за умови посилання на //nsppternopol.at.ua/