П`ятниця, 26.04.2024, 01:37



Відділення Національної служби посередництва і примирення в Тернопільській області. Наша адреса: 46010 м. Тернопіль, вул. Шашкевича, 3, каб. 46 тел./факс (0352) 23-59-22. З питань репрезентативності звертайтесь за телефоном ( 0352 ) 23-59-22
Головна | Реєстрація | Вхід Вітаю Вас Гість | RSS






Бюлетень НСПП


Відділення НСПП






  


Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входа
Головна » 2012 » Жовтень » 10 » Інформація про діяльність відділення Національної служби посередництва і примирення в Тернопільській області за 9 місяців 2012 року
18:35
Інформація про діяльність відділення Національної служби посередництва і примирення в Тернопільській області за 9 місяців 2012 року

Упродовж 9 місяців 2012 року відділення НСПП в Тернопільській області, виконуючи свої повноваження, реалізовувало завдання, визначені Законами України «Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)», «Про соціальний діалог в Україні», нормативно-правовими актами Національної служби посередництва і примирення, наказами та розпорядженнями Голови НСПП.

Основна увага відділення була спрямована, насамперед, на сприяння поліпшенню стану соціально-трудових відносин у трудових колективах підприємств, установ, організацій області, запобігання виникненню колективних трудових спорів (конфліктів), здійснення посередництва і примирення при вирішенні колективних трудових спорів (конфліктів), забезпечення правового супроводу примирних процедур, прогнозування виникнення колективних трудових спорів (конфліктів), підвищення рівня правової культури сторін соціально-трудових відносин щодо законодавчих і нормативно-правових актів НСПП, основних положень трудового законодавства.

Здійснений аналіз стану і динаміки соціально - трудових відносин показав, що центром ускладнень соціально-трудових відносин надалі залишається виробничий рівень. Основними причинами виникнення чинників дестабілізації стану соціально-трудових відносин на суб’єктах господарювання області залишається порушення термінів виплати поточної заробітної плати та утворення заборгованості з її виплати. Із загальної чисельності чинників дестабілізації 35 - 29 виникли через заборгованості із виплати заробітної плати найманим працівникам.  Упродовж січня-вересня 2012 року на обліку відділення з метою запобігання виникненню колективних трудових спорів (конфліктів), знаходилось 32 підприємства, з чисельністю найманих працівників 1259 чоловік.  

За видами економічної діяльності (галузями), випадки дестабілізації розподілилися: у промисловості – 5 (15 % від загальної кількості), в  галузі торгівлі - 4 (12 %), в сфері житлово-комунального господарства – 11 (34 %), державному управлінні – 6 ( 18 %), діяльності у сфері відпочинку і розваг, культури та спорту – 2 (6%), в галузі рибного господарства, будівництва, транспорту та операцій з нерухомістю, – по 1 (3%). В розрізі форм власності в системі ЗКТС (к) перебувало 11 підприємств приватної форми власності, 9 - державної та 12 – комунальної форми власності .

З метою запобіганні виникненню колективних трудових спорів (конфліктів) відділенням НСПП направлялись пропозиції голові обласної тимчасової комісії з питань погашення заборгованості із виплати заробітної плати, пенсій, стипендій та інших соціальних виплат щодо розгляду та заслуховування на засіданнях керівників підприємств, де мали місце порушення законодавства про працю.

Налагоджена співпраця у взаємодії з місцевими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, об’єднаннями профспілок та роботодавців, завідувачами інформаційно-консультаційними центрами. Упродовж звітного періоду було направлено 164 листів-звернень, інформаційних повідомлень та рекомендацій стосовно сприяння поліпшенню стану соціально-трудових відносин на підприємствах області та взаємодії в роботі.

У співпраці з органами виконавчої влади представниками відділення НСПП було прийнято участь у 26 засіданнях тимчасових комісіях з питань забезпечення погашення заборгованості із заробітної плати, пенсій стипендій та інших соціальних виплат (14 засідань обласної, 9 засіданнях міської та 3 засідання районної комісії). Завдяки співпраці відділенням НСПП за 9 місяців 2012 року врегульовано 19 випадків дестабілізації стану соціально-трудових відносин (59,4% від загальної кількості) та погашено 1 млн. 742 тис. грн. заборгованої заробітної плати (74,6% загальної суми, що стала основною причиною дестабілізації соціально-трудових відносин).

Відділенням НСПП проводиться робота з конфліктогенними підприємствами області. У продовж 9 місяців 2012 року в базу даних конфліктогенних підприємств занесені 13 підприємств області. Відповідно до проведеного моніторингу та виявлення загострення стан соціально-трудових відносин 5 підприємств взято на облік відділення НСПП з метою запобігання виникненню колективного трудового спору

Упродовж січня-вересня 2012 року відділенням НСПП проведено 32 узгоджувальні зустрічі зі сторонами колективних трудових спорів,  5 засідань примирних комісій та 5 засідань трудового арбітражу  спрямованих на вирішення 2 колективних трудових спорів: між найманими працівниками картонажної дільниці та адміністрацією Тернопільського учбово-виробничого підприємства Львівського учбово-виробничого об’єднання УТОС (м. Тернополя) та між найманими працівниками та адміністрацією Тернопільського обласного комунального підприємства «Фірма «Тернопільавіаавтотранс» (м. Тернопіль).

Відділення НСПП постійно інформує голову Тернопільської обласної державної адміністрації про стан соціально-трудових відносин, виникнення та хід врегулювання колективних трудових спорів (конфліктів) в області. 

Відділення НСПП в Тернопільській області, відповідно до покладених завдань, надалі здійснюватиме комплекс заходів, спрямованих на усунення чинників дестабілізації стану соціально-трудових відносин, запобігання виникненню колективних трудових спорів (конфліктів) та своєчасному їх вирішенню.

З метою інформування профспілок, організацій роботодавців та громадськості з питань соціального діалогу, реалізації положень Закону України "Про соціальний діалог в Україні" щодо здійснення оцінки відповідності критеріям репрезентативності суб’єктів сторін профспілок та організацій роботодавців у січні-вересні поточного року працівниками відділення підготовлено і розміщено в ЗМІ 43 публікації. Працівники відділення НСПП брали участь у 30 засіданнях нарад, навчально-практичних семінарів, "круглих столів", конференцій.


Переглядів: 568 | Додав: admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]













Календарь
«  Жовтень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Архив записей

РЕПРЕЗЕНТАТИВНІСТЬ СТОРІН СОЦІАЛЬНОГО ДІАЛОГУ

ЗУ "про соціальний діалог в Україні" 





Стрічка новин







 © відділення НСПП в Тернопільській області, 2012
Передрук матеріалів за умови посилання на //nsppternopol.at.ua/